dijous, 4 de febrer del 2010

22. Modes d'imatge en GIMP

GIMP permet gestionar directament les imatges en tres modes de treball: RGB, escala de grisos i indexat.
La propietat més bàsica d'una imatge és el seu mode. Hi ha tres modes possibles: RGB, escala de grisos i indexat.
  • RGB són les inicials en anglès de vermell, verd i blau, i indica que cada punt de la imatge està representat per un nivell de "vermell", un nivell de "verd" i un nivell de "blau", representant una imatge a tot color. Cada canal de color té 256 nivells d'intensitat possibles. En barrejar vermell, verd i blau s'obté el blanc, que és el que succeeix a la pantalla.
Font de la imatge: arxiu propi
  • En una imatge d'escala de grisos, cada punt està representat per un valor de brillantor, que va des del 0 (negre) fins al 255 (blanc), amb valors intermedis que representen diferents nivells de gris.
Font de la imatge: arxiu propi
  • Imatges indexades. Només es fa servir un conjunt limitat de colors discrets, generalment 256 o menys. Aquests colors formen un "mapa de colors" de la imatge, ia cada punt en la imatge se li assigna un color d'aquest mapa de colors. Les imatges indexades tenen l'avantatge de poder ser representades dins d'un ordinador consumint relativament poca memòria. Amb el passar del temps són cada vegada menys usades, però segueixen sent prou importants per ser suportades per GIMP. (A més, hi ha uns pocs tipus importants de manipulacions d'imatges que són més fàcils d'implementar amb imatges indexades que amb imatges de color continu RGB).
Font de la imatge: arxiu propi

Alguns tipus de fitxer usats sovint (incloent GIF i PNG) produeixen imatges indexades quan s'obren en GIMP. Moltes de les eines de GIMP no funcionen molt bé amb imatges indexades, i molts filtres no funcionen en absolut, a causa del nombre limitat de colors disponibles. Per això, generalment és convenient convertir una imatge a la manera RGB abans de treballar-hi. Si cal, pot reconvertir a la manera indexat quan estigui llest per guardar-la.
En essència, la diferència entre una imatge en escala de grisos i una imatge en RGB és el nombre de "canals de color": una imatge en escala de grisos té un; una imatge RGB té tres. Una imatge RGB es pot entendre com tres imatges en escala de grisos superposades, una acolorida de vermell, una altra de verda i una altra de blau.
En realitat, tant les imatges RGB com a escala de grisos tenen un canal de color addicional, anomenat el canal alfa, que representa l'opacitat. Quan el valor del canal d'una capa és zero en cert lloc, la capa és completament transparent en aquest lloc (pot veure a través d'ella), i el color en aquest lloc el determina el que hi hagi a sota. Quan el alfa és màxim (255), la capa és opaca (no pot veure a través d'ella), i el color el determina el color de la capa. Valors intermedis d'alfa corresponen a graus de transparència / opacitat: el color en el lloc és proporcional a la barreja de color de la capa i del color que té a sota.
A GIMP, cada canal de color, fins i tot el canal alfa, té un rang possible de valors que van de 0 a 255; en la terminologia informàtica, això és una profunditat de 8 bits. Algunes càmeres digitals poden produir imatges d'una profunditat de 16 bits. GIMP no pot carregar aquestes imatges sense perdre resolució. En la majoria dels casos els efectes són molt subtils per a ser detectats per l'ull humà, però en alguns casos, principalment quan hi ha àrees grans on la gradació del color varia suaument, la diferència pot ser perceptible.
En GIMP és fàcil convertir una imatge d'una manera a un altre, fent servir la comanda Mode del menú Imatge. Per descomptat, en alguns tipus de conversions (de RGB a escala de grisos o indexat, per exemple) es perd informació que no es pot tornar a obtenir convertint en la direcció inversa.

tibetan-woman-Color_RGB tibetan-woman-Escala_de_grisos tibetan-woman-Color_indexat
Font de la imatge
Actualitzat 27 d'octubre de 2014