dimecres, 3 de febrer del 2010

21. Afegir un canal alfa

Una de las característiques més interessants de GIMP, i d'altres programes d'edició d'imatge fixa, és la facilitat de poder treballar amb diferents capes que a més a més del color –els canals de color són tres R (red: vermell), G (green : verd) i B (blue: blau)- tenen un atribut alfa que les fa més a menys transparents deixant veure les capes que hi ha a sota. Seria equivalent a treballar amb imatges suportades sobre un material semblant a una làmina transparent en comptes d’utilitzar un paper de dibuix opac. El conjunt seria una sèrie de transparències apilades, de les quals la darrera farà les funcions de fons i en general és absolutament opaca.

S’afegeix, de manera automática, un canal alfa al diàleg de canals des del moment que s’afegeix o es crea una segona capa a la imatge. Si la imatge té una única capa, es considera com a capa de fons i no té canal alfa. Si es fa una selecció i s'elimina es veu que el resultat no és un "forat" transparent: és un forat blanc.

Canal_alfa_02l Canal_alfa_05

Aquesta capa de fons sense canal alfa no pot tenir transparència o màscara de capa. En aquest cas es pot afegir un canal alfa seguint la ruta: Capa - Transparència - Afegeix un canal alfa. També s'aconsegueix el mateix clicant el botó dret del ratolí a sobre del nom de la capa, a la finestra encastable de Capes.

Canal_alfa_04 Canal_alfa_03

Un cop creat el canal alfa, aleshores si fem una selecció i suprimim el resultat serà un "forat transparent" i, per tant, deixarà "respirar" les possibles capes que es puguin anar col·locant al darrera.

Canal_alfa_06

Font de les imatges: arxius propis