diumenge, 29 d’abril del 2012

16. Edició avançada (1): clonatge

1. Obrim la imatge Tibet_Coll_de_Karo-La_035.jpg. Fitxer | Obre ... o bé clicant la combinació Ctrl + O .
En aquesta imatge volem aconseguir una composició final a la que l’home del primer plànol aparegui més a prop de la dona i el nen.
clip_image002
2. En primer lloc posem nom al fitxer que desarem en format nadiu de GIMP -*.xcf-. L’anomenem compo_tibet.xcf i així anirem salvant els canvis que anem fent i prevenir possibles aturades sobtades del sistema o funcionaments no desitjats del programa d’edició.
Un cop carregat el fitxer inicial dupliquem la capa de fons i la reservem . A la capa reservada li posem de nom  clip_image003 Original reservada.
3. La capa duplicada l’anomenem  clip_image003[1]  Dona+nen.
clip_image005
4. Dupliquem la capa  clip_image003[2]  Dona+nen i l’anomenem  clip_image003[3] Home.
Treball inicial a la capa Home
clip_image006clip_image007 Home
5. Farem una selecció poligonal amb l’eina Selecció lliure o Llaç   clip_image008  per tal d’eliminar la part de la capa que no necessitem. En aquesta capa quedarà només l’home del primer plànol.
clip_image010
6. Invertim la selecció i clicant Supr del teclat la informació innecessària desapareix.
clip_image012
Observem que si belluguem aquesta capa, l’original d’aquesta duplicada apareix a sota.
clip_image014
Es clar que en una fase posterior haurem de fer un retallat de la silueta de l’home per tal d’incloure’l en la composició final.
7. Per treballar amb més comoditat amaguem la capa  clip_image007[1]   Home clicant a sobre de la icona que amaga/permet veure la capa (icona ull tancat / ull obert), dins la finestra encastable de Capes.
Imatge de la dona i el nen
clip_image006[1]clip_image015  Dona+nen
8. Ara volem que la dona i el nen apareguin “sols”, sense els personatges que hi a la imatge. Per a eliminar els homes que apareixen en el fons, inclòs el nostre “home”, els hem d’eliminar però mantenir el fons del paisatge i el terra del primer plànol.
Per fer-ho utilitzarem l’eina Clona   clip_image016  . Seleccionem un pinzell fuzzy (difuminat) i aguantant la tecla Ctrl i fent clic per a poder fixar el punt origen del clonatge, anirem susbstituint els homes per la zona contígua, siguin roques, herba o bé les pedres del terra.
clip_image018
Haurem de fer-ho amb prudència i molta paciència ja que l’ús indiscriminat de l’eina de clonatge produeix efectes que són fàcilment identificables i quasi sempre desastrosos. El resultata desitjable hauria de tenir l’aspecte següent:
clip_image020
Retallat de l’home
clip_image006[2]clip_image007[2]  Home
9. Amb l’eina Esborrador   clip_image021  i un pinzell circular prou gran comencem a esborrar primfilant la silueta de l’home.
clip_image023
clip_image025
Amb un nivell de zoom prou gran hem d’anar eliminar tota la informació innecessària i anar canviant entre diferents pinzells segons ens convingui eliminar de manera difuminada o “a sang” –retallat molt definit-.
clip_image027
10. Per a tenir un control total sobre el que estem fent i no deixar residus de píxels crearem una capa de color sòlid, a sota de la capa activa actual, que anomenarem  clip_image003[4]  Capa de contrast que tindrà per finalitat poder visualitzar les restes indesitjades que encara quedin.
clip_image028
La capa de contrast, en efecte, ens permet veure si el retallat és prou acurat i net.
clip_image030
Quaan fem el retallat de la zona dels peus haurem de deixar una mica de terreny a sota dels peus del nostre personatge per tal que no faci l’efecte de que està suspès a l’aire.
clip_image032
11. Amaguem la capa de contrast i a la zona dels peus, amb l’eina Esborrador   clip_image021[1]  i un pinzell difuminat prou petit eliminem part del material del terra fins a aconseguir que quedi integrat en la capa inferior.
clip_image034
El resultat de la feina feta fins ara tindrà l’aspecte següent:
clip_image036
Composició final
clip_image006[3]clip_image007[3]  Home
12. Desplacem la capa apropant l’home a la dona i el nen.
13. Per tal de guanyar en interès retallem la composició. Amb l’eina Retalla   clip_image038    retallem la composició final.
clip_image040
14. Desem els canvis compo_tibet.xcf.

Font de les imatges: arxiu propi