dimecres, 25 d’abril del 2012

33. Entrada de Metro ... en un prat verd ? (I)

En aquest exercici tractarem de posar en pràctica tot el que ja sabem sobre edició d’imatges en GIMP. La idea final és simular l’entrada del Metro en un prat verd de muntanya.
Per fer-ho ens calen dos fitxers que seran el nostre punt de partida: london-underground.jpg i paisatge_primavera.jpg.
1. Iniciarem l’activitat carregant al GIMP el fitxer de l’entrada del Metro: london-underground.jpg. Fitxer | Obre ... o bé clicant la combinació  Ctrl  + O .
2. Com que anirem fent tasques d’edició a sobre d’aquest fitxer podem anomenar-lo com a compo_green_fields_01.xcf i així anirem salvant els canvis que anem fent i prevenir possibles aturades sobtades del sistema o funcionaments no desitjats del programa d’edició.
3. Un cop carregat el fitxer inicial dupliquem la capa de fons i la reservem. Si en un moment donat els canvis d’edició que hem fet són tan grans i complicats que hem de tornar al fitxer inicial podem eliminar aquesta capa a sobre de la qual hem estat treballant i recuperar la capa reservada que havíem amagat prèviament.
clip_image002 clip_image004
4. Aquesta imatge de l’entrada del metro té la perspectiva una mica distorsionada i està una mica esbiaixada. Des del regle horitzontal, cliquem i arrossegant avall farem una línia guia que ens servirà de pauta per a redreçar la imatge. Per “posar-la dreta” fem servir l’eina Gira clip_image006.
clip_image008
  clip_image011clip_image014
5. Iniciem les tasques per a eliminar la informació de la imatge que no ens resulta útil.
Començarem per eliminar la informació “exterior”, és a dir, les porcions d’imatge que envolten l’entrada del metro que és el que volem mantenir.
Podem fer-ho seguint diferents procediments, però el més pràctic potser serà clicar a l’eina de Selecció rectangular clip_image016 i anar fent “forats rectangulars”, de manera molt grollera, eliminant porcions de la imatge. Un cop feta la selecció eliminarem la informació continguda clicant a Supr . Si en començar a fer aquesta operació veiem que la imatge no queda “foradada” -recordem que una imatge tindrà zones transparents quan aquestes apareguin emplenades del conegut com a tauler d’escacs: quadrets alternativament grisos més forts i més fluixos-
clip_image018
i apareix el color de fons
clip_image020
aleshores anirem al menú capa i afegirem un canal alfa –canal de transparència -, seleccionant aquesta opció en el menú contextual de la capa corresponent. C08
clip_image022
Podem ajustar una mica més la selecció, de les zones rectangulars a eliminar, treballant a un nivell de zoom prou elevat: 200% en amunt.
clip_image024
Un cop hem eliminades les porcions rectangulars, la  imatge tindrà l’aspecte següent
clip_image025

Per a completar l’eliminació de la resta d’informació innecessària caldrà augmentar molt el nivell de zoom i ajustar la selecció rectangular al perfil dels objectes que volem mantenir.
6. Ara ens topem amb la dificultat de seleccionar la porció circular del tros central del rètol Underground. Per fer-ho agafem l’eina de Selecció el·líptica clip_image027 i prement la combinació de tecles Ctrl + Shift fem un cercle a sobre del senyal circular. Invertim la selecció Selecciona | Inverteix Ctrl + I , i, a poc a poc, amb l’eina Goma d’esborrar clip_image029 anem eliminant els píxels que hi ha al voltant del senyal.
clip_image031
Observem que donada la perspectiva de la imatge el senyal no presenta un aspecte exactament circular i per tant té una petita deformació per la dreta que fa que la regió circular no coincideixi exactament. Per a que coincideixi tornem a Invertir la selecció -ara tindrem seleccionat el senyal-i podem encongir la selecció i bellugar la imatge fins a fer que més o menys coincideixi i aleshores Invertir la selecció i esborrar els píxels que no necessitem, fins a aconseguir un perfil del senyal més o menys geomètricament perfecte i sense píxels o vores de color del fons preexistent. També podem encongir la selecció Selecciona | Encongeix ... i fer proves amb diferents valors fins a arribar al valor que ens permeti eliminar tota la informació innecessària de manera acurada.
clip_image033
Finalitzat aquest procés haurem eliminat la informació innecessària.
clip_image035
7. Ara observem que a la part inferior de la imatge haurem d’eliminar informació i afegir d’altra ja que apareix retallada. Amb l’eina Clona clip_image037, clicant la tecla Ctrl podem anar reproduint porcions petites d’informació per a aconseguir que la zona inferior que suporta la barana de la dreta aparegui sencera. Aquest procés el farem seleccionant un pinzell prou petit i preferentment difuminat per tal de no fer zones circulars tallades que facin esbrinar el clonatge que hem dut a terme.
clip_image039
Podem repetir el procés amb la part superior del primer graó de l’escala, però potser seria més recomanable fer-ho duplicant aquesta capa i en la nova capa eliminar la major part de la informació, deixar només la part del graó que ens cal i recol·locar-la fins a aconseguir que quedi alineada amb la capa anterior i simular la continuïtat del graó.
clip_image040
A mesura que anem creant capes duplicades haurem d’anar retallant i deixar els fragments que ens convinguin per tal d’anar creant la imatge final de l’entrada de Metro. Per la part inferior i com va quedant no ens ha de preocupar gaire donat que després quedarà amagat per la capa de la imatge del prat verd.
clip_image042
Com veiem l’estructura de capes es va fent més complexa.
clip_image044
Per a bellugar totes les capes simultàniament i evitar les complicacions de perdre l’ordre del conjunt podem enllaçar-les activant el cadenat que apareix a la dreta de la icona de visualització en cada capa.
8. Ara procedirem a foradar els espais entre els barrots de les baranes superior i dreta amb la intenció que deixin “respirar” el fons que posarem després. A la caixa d’eines seleccionem l’eina Camins clip_image046 i traçar un camí format per tres punts. Un cop fet anirem al menú Selecciona | Des de camí ... i veurem com s’origina una selecció basada en la ruta feta prèviament. Ara cliquem Supr i generem el primer forat a la barana.
Un cop fet aquest primer pas el repetirem fins haver foradat tots els espais entre els barrots de la barana central. Podem fer servir la mateixa selecció, de la manera següent: invertim la selecció Selecciona | Inverteix i amb l’eina Moure clip_image048 belluguem la imatge –ho podem fer amb el ratolí o bé amb els cursors del teclat- fins a fer-la coincidir amb un altre espai entre baranes que es vulgui eliminar.
clip_image050 clip_image052
Per la barana de la dreta cal repetir el procés però partint d’una selecció inicial més petita que la que hem fet servir per la barana central.
El resultat final hauria de tenir l’aspecte següent:
clip_image054

Respecte de la seva mida, 445 x 448 píxels, la deixem tal i com està; si després, en la fase següent, l’hem d’escalar per tal d’incloure-la, amb una mida diferent, dins la composició final ja ho farem.
 9. Deixem els canvis compo_green_fields_01.xcf.