dimarts, 14 d’octubre del 2008

7. Treball per capes (1)

Ara que ja coneixem la interfície del programa i ens hem acostumat a l’estructura de finestres flotants de GIMP, començarem a fer una activitat que mostri la seva potencialitat.

Començarem el treball per capes. Farem una activitat inicial, només amb dues capes, que ens servirà per a començar a entendre i utilitzar la filosofia de les capes pròpia del programa i de totes les aplicacions d’edició d’imatge fixa.

Per fer-ho, crearem una composició final que, a més a més, aporti una mica de frescura i originalitat. Posarem un primer plànol i l’afegirem un fons que aporti un toc d’irrealitat : un monument de la ciutat de Londres i com a fons una paisatge nevat .... qualsevol semblança amb la realitat serà pura ficció ....

Primera fase

Cercarem dues imatges al servidor Flickr.

Farem una cerca avançada, cercant imatges amb llicència CC, per a poder-les modificar i sense ús comercial.

Cerquem per paraules clau Big ben


i Alps



http://flickr.com/photos/nildosouza/2901524067/ (500 x 334 píxels)

Un cop trobades les anomenem, com a bigben.jpg i alps.jps –els noms originals són un seguit de codis alfanumèrics que no aporten cap informació rellevant- i les desem a la nostra carpeta de treball D:\Imatge_fixa.

Segona fase

Des de GIMP obrim la imatge alps.jps. La minimitzem.

Ara obrim la imatge bigben.jpg. Activem l’eina de selecció lliure –el Llaç- i fem una selecció, molt per sobre, sense fixar-nos gaire, del cel de la imatge.

Un cop feta la selecció, anem a Selecciona Inverteix. Ara la selecció és el monument i part del cel que bans no havíem seleccionat.

Anem a Edita Copia.

Minimitzem la imatge.

Tercera fase

Recuperem la imatge del big ben.

Anem a Edita Enganxa.

La selecció copiada a la fase anterior apareix com a selecció flotant.

A la finestra de capes veiem que hi ha la capa de la selecció flotant que promocionem a capa, clicant a sobre del nom de la selecció i clicant a la icona corresponent.

Ara tenim dues capes.

A la capa de fons canviem el nom i posem muntanyes i a la capa que acabem de crear li posem com a nom primer plànol.

Quarta fase

Assegurem que tenim com a capa activa Primer plànol.

Ara es tracta d’anar eliminant les restes que han quedat del cel. Podem fer-ho de dues maneres:

  • Amb la goma d’esborrar.
  • Anant fent seleccions amb l’eina de selecció rectangular i retallant, amb Edita Retalla o bé Ctrl + X.

El resultat final ha de ser la silueta del monument perfectament retallada, sense cap resta del cel de la imatge d’origen.

Cinquena fase

Si no tenim temps d'acabar la composició final, hem d'anomenar i desar el resultat de la nostra feina, a la nostra carpeta de treball, assegurant que el format del fitxer és el format nadiu de GIMP, és a dir, xcf.
Anomenen el nostre arxiu com a compo_capes_01.xcf.